Ακόμη και η τελειότερη επιχειρηματική ιδέα χρειάζεται αρκετή δουλειά μέχρι να γίνει τιμολόγιο. Οι νόμοι της αγοράς κυριαρχούνται από δύο βασικά μεγέθη το χρόνο και το χρήμα. Τα μεγέθη αυτά δεν έχουν κάποια ποιοτική ανάλυση, είναι απλοί αριθμοί συνήθως αμείλικτοι.
Τα κεφαλαια είναι συγκεκριμένα, τα κόστη λειτουργίας και διαχείρισης σταθερά και σε μηνιαία βάση, τα κόστη προώθησης επίσης. Από την άλλη πλευρά τα έσοδα δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Πολλές φορές εξαρτώνται και από την προσπάθεια του ανταγωνισμού.
Ένα σαφές επιχειρηματικό πλάνο που περιλαμβάνει και αναπαριστά με αριθμούς τις ευκαιρίες και τους κινδύνους σε σχέση με το χρόνο, είναι απολύτως απαραίτητο.
Είτε έχετε καταρτίσει το επιχειρηματικό σας σχέδιο, είτε όχι, ίσως βρείτε χρήσιμες κάποιες από τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στα δικά μας επιχειρηματικά σχέδια. Σχέδια τα οποία, πέρασαν από το χαρτί στην πράξη. Η εφαρμογή τους έφερε στην επιφάνεια νέα δεδομένα που αναπροσάρμοσαν τα σχεδια και τα έκαναν ώριμα και λειτουργικά.
Πως αποτυπώνουμε με αριθμούς μια επιχειρηματική ευκαιρία ή ένα επιχειρηματικό ρίσκο? Τι διαδικασίες εφαρμόζουμε για τον περιορισμό των κινδύνων και πόσο κοστίζουν. Πως αντιλαμβανόμαστε τις μελλοντικές ευκαιρίες και τι ποσά επενδύουμε, ώστε να είμαστε πάντα ενήμεροι? Πόσα χρήματα ξοδεύουμε σε λειτουργία, έρευνα, εκπαιδεύσεις, προώθηση και πως αυτά επηρεάζουν τα κόστη λειτουργίας της επιχείρησής μας.
Αυτά προσπαθούμε να αποτυπώσουμε με ευκρίνεια σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο.
Σε πολλούς επιχειρηματικούς τομείς έχουμε έτοιμα και δοκιμασμένα επιχειρηματικά σχέδια που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον κλάδο του τουρισμού χερσαίου και θαλάσσιου, τη διαχείριση ξενοδοχείων, την λειτουργία εταιριών παροχής υπηρεσιών, τον κλάδο εστίασης.